29. november 2024

Danmark har Europas fjerde dyreste bødetakst for at overskride fartgrænsen

At køre over fartgrænsen er farligt, men foruroligende almindeligt. Ifølge data fra European Road Safety Observatory kører 40-50 % af bilisterne nogle gange hurtigere end fartgrænsen, og 10-20 % kører mere end 10 km/t over grænsen. Hastighed er den primære årsag til mellem 10 og 15 % af ulykkerne. Så det giver mening, at landene ønsker at reducere hastigheden, nogle gange ved at indføre love, der kan straffe overtrædelser af fartgrænserne med bøder, klip i kørekortet eller endda fængselsstraf.

Hos DiscoverCars.com, har vi foretaget en ny undersøgelse af, hvilke lande der har de højeste bøder for at køre for stærkt. Vi besluttede at sammenligne den typiske bøde for at køre 14 km/t over en fartgrænse på 50 km/t, da det er en almindelig fartgrænse i byområder rundt om i verden.

Danmark ligger på fjerdepladsen, og to af vores nabolande ligger også i top fem sammen med Norge og Sverige på henholdsvis første- og tredjepladsen. Hvis du planlægger en bilferie i udlandet, er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige fartgrænser og færdselslovgivning - bøderne kan være meget høje, da fartovertrædelser tages meget alvorligt.

Vi undersøgte også, hvilke lande der havde den dyreste bødetakst - og sammenlignede den med den gennemsnitlige månedsløn i disse lande.

Danmark har den fjerde dyreste bødetakst

Bøden for at køre 64 km/t i en 50 km/t-zone i Danmark er 1499 kr.

Den dyreste bøde, bilister kan få for at køre for hurtigt uden for et byområde, er 8000 kr. Kun bilister, der kører 220 km/t eller hurtigere, kan få så høj en bøde i henhold til loven om vanvidskørsel. Denne bøde svarer til 38 % af den gennemsnitlige månedsløn i Danmark.

Bilister, der kører 100 km/t over en fartgrænse på 100 km/t eller 200 km/t i en hvilken som helst zone, kan få deres bil konfiskeret og solgt på auktion.

Resten af top ti

Norge har den dyreste gennemsnitlige bødetakst for at køre 14 km/t over en hastighedsgrænse på 50 km/t, hvor bilisterne skal betale 3550 kr.

Schweiz lå på andenpladsen for den dyreste bødetakst for at overskride en fartgrænse på 50 km/t med en bødetakst på 1984 kr. Schweiz bruger også et system med ‘’dagbøder’’, hvor en bøde kan være baseret på din indkomst. Dagbøder bruges, når føreren begår en meget alvorlig fartovertrædelse og kører 50 km/t over fartgrænsen.

På tredjepladsen er Sverige, hvor bøden for at køre 14 km/t over 50 km/t er i mindre end halvdelen af, hvad den ville være i Norge, nemlig 1544 kr.

Danmark ligger på en fjerdeplads. Bødetaksten her er 1499 kr.

På femte pladsen er det Finland, hvor en bilist, der overskrider en fartgrænse på 50 km/t med 14 km/t, kan forvente at skulle betale 1268 kr eller en ‘’almindelig bøde’’. Bilister, der bliver taget for at køre for stærkt i Finland, bliver også nogle gange opkrævet en ‘’dagsbøde’’, ligesom i Schweiz, som beregnes ud fra deres indkomst. Bilister skal dog kun betale dagbøder, hvis de bliver taget for at køre mere end 20 km/t over hastighedsgrænsen.

På sjettepladsen er Holland, som giver bilister en bøde på 1089 kr. for at overskride en fartgrænse på 50 km/t med 14 km/t.

Italien er den næste, hvor den samme forseelse koster 1067 kr, kun lidt mindre end i Holland.

I Slovenien vil bøden for at overtræde fartgrænsen på denne måde være 932 kr.
Ungarn fik en niendeplads med en bøde på 917 kr.

Endelig i Storbritannien vil bilister få en bøde på 895 kr. for at køre 64 km/t i en 50 km/t-zone.

De dyreste bøder uden for byerne

Da vi kiggede på de dyreste fartbøder for at køre over grænsen uden for byområderne, fik vi et lidt andet sæt resultater. Nogle lande, som ikke optræder på vores liste over de dyreste bøder for at køre 14 km/t over en grænse på 50 km/t, har meget dyre bøder.

Schweiz har den dyreste samlede bøde på grund af deres ‘’dagsbødesystem’’, som vi diskuterede tidligere i denne artikel. For en bilist med en gennemsnitlig månedsløn på 43.230 kr. vil den maksimale bøde, de modtager ved hjælp af dette system, være hele 256.356 kr.

Østrig har en meget dyr bøde på 55.935 kr, som kun bruges i ekstreme tilfælde af fartoverskridelser, f.eks. når en bilist bliver taget i at køre ræs. Hvis en bilist bliver taget i at overskride fartgrænsen med mere end 90 km/t uden for et byområde - eller 80 km/t i et byområde - kan bilen blive beslaglagt på stedet og endda blive bortauktioneret senere. Men hvis bilen er et udlejningskøretøj, vil den blive beslaglagt midlertidigt i stedet for at blive solgt.

Norge og Finland optrådte også på listen over lande med den dyreste bødetakst for at køre 14 km/t for stærkt - disse lande optræder også her med maksimale bøder på henholdsvis 41.444 kr og 34.978 kr.

På en femteplads er Belgien, som har en maksimal bødetakst på 29.832 kr. for fartovertrædelser uden for byområder, hvis man kører mere end 40 km/t over fartgrænsen. Hvis bilister bliver taget for at køre mere end 30 km/t over fartgrænsen, kan deres kørekort blive inddraget i op til 5 år. Ikke-bosiddende i Belgien kan få en bøde på stedet for en fartoverskridelse på op til 6693 kr.

Italien, Storbritannien, Portugal, Letland og Kroatien udgør resten af top ti.

Tips til bilister, der får en fartbøde i udlandet

Bilister, der bliver taget for at køre for stærkt i et andet land i Europa, hvor de ikke er bosiddende, skal stadig betale bøden. Et officielt organ kaldet Eucaris (European Car and Driving Licence Information System) håndterer internationale sanktioner. Denne organisation strømliner processen for udveksling af oplysninger, hvilket betyder, at hvis du er blevet taget for at køre for stærkt, vil bøden stadig nå frem til dig.

Men om du kan samle point på dit kørekort, afhænger af den lokale lovgivning. I de fleste lande kan et klip i kørekortet ikke følge med hjem. Men hvis du er blevet taget for at køre for stærkt flere gange i et land, du ikke bor i, kan du samle point, som betyder, at du ikke længere må køre i det pågældende land.

Hvis du får en fartbøde, mens du kører i en udlejningsbil i et andet land, skal du sørge for at betale den så hurtigt som muligt. Hvis du lader være, kan det betyde, at det beløb, du bliver opkrævet, stiger. Hvis bilen er tilbage hos udlejningsfirmaet, og du er hjemme igen, er det sandsynligt, at bøden kommer til dig gennem udlejningsfirmaet, som måske også tilføjer et ekstra gebyr for administration.

Metodologi

Ved hjælp af kilder som https://speedingeurope.com/, aviser og officielle oplysninger fra landenes regeringer har vi listet typiske bøder samt den maksimale bøde, som bilister kan få for at køre for stærkt i hvert land. Top ti blev udarbejdet ved at rangordne de lande, der opkræver den højeste maksimale bøde. Den maksimale bøde for hvert land omfatter ikke yderligere bøder for forsinket betaling eller gentagne overtrædelser.

Den gennemsnitlige løn i hvert land blev undersøgt ved hjælp af kilder som f.eks. https://www.timechamp.io/ og https://www.timedoctor.com/.Oplysninger om schweiziske og finske dagbøder blev hentet fra de officielle hjemmesider for den schweiziske konference for offentlige anklagere og det finske politi

Top relaterede steder