june 28, 2024

Onderzoek toont aan dat Amsterdam de stad is met de hoogste parkeerkosten ter wereld.

Wanneer je onderweg bent, zouden je gedachten gericht moeten zijn op het genieten van de vrijheid die autorijden heeft te bieden – denkend aan waar de dag je naartoe kan leiden en welke nieuwe plekken je kunt ontdekken. Echter kan parkeren soms voelen als een vervelende en kostbare bijkomstigheid, die je ervan kan weerhouden om zoveel verschillende plekken te ontdekken als je maar wil.

Daarom heeft ons team bij DiscoverCars.com onderzoek gedaan om uit te vinden welke steden het duurst zijn qua parkeerkosten.

Uit de resultaten bleek dat Amsterdam de duurste stad ter wereld is als het gaat om parkeerkosten, kijkend naar de uurtarieven en boetes.

Ons team heeft gekeken naar de gemiddelde uurtarieven voor parkeren op straat en de gemiddelde boete voor parkeerovertredingen in de 80 meest bevolkte steden ter wereld.

Door een gemiddelde te berekenen van beide cijfers kon elke stad een maximale score van 160 punten behalen. Hoe hoger de score, hoe hoger de parkeerkosten in de stad zijn. De steden zijn gerangschikt van 1 tot 80.

Amsterdam: de bevindingen

Van de 160 punten, heeft Amsterdam er 158 en komt daarmee op een 1ste plek in de lijst.

De hoofdstad rekent gemiddeld €6.18 voor een uur parkeren op straat. Hiermee is het de op één na duurste stad ter wereld wat betreft parkeerkosten. Daarnaast heeft Amsterdam ook de op één na hoogste parkeerboetes. Voor elke overtreding, zoals een kleine overtreding als te lang parkeren in een vooraf betaalde parkeerzone tot ernstige overtredingen zoals parkeren op een invalidenparkeerplaats, kunnen bestuurders een boete van ongeveer €305.19 krijgen.

De kosten van parkeren in Amsterdam is dus iets om rekening mee te houden. Echter, zijn er veel bezienswaardigheden in Amsterdam die het de geweldige culturele hoofdstad maken die het is. Laat de parkeerkosten je dus niet tegenhouden voor een mooie roadtrip, staycation of een dagje uit! Met de prachtige grachten en een breed scala aan leuke activiteiten mag een dagtrip niet gehaast worden.

Voor kunstliefhebbers zullen de vele musea en galerijen in de stad niet teleurstellen. Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Amsterdam Museum liggen bijvoorbeeld alle drie op loopafstand van elkaar.

Ben je meer een ‘foodlover’? Dan zal de Foodhallen zeker indruk op je maken. Via 20 verschillende lokale chefs kun je hier een reeks wereldkeukens ontdekken. Je kunt hier van alles proeven, van Italiaanse delicatessen tot sushi. Daarnaast is het ook leuk de Dappermarkt te proberen. Bij deze levendige straatmarkt kan je lekkernijen uit verschillende culturen al vanaf €1 proberen. Met zo’n centrale ligging is parkeren ook snel geregeld. Rennen naar de parkeermeter om deze bij te moeten vullen is dus verleden tijd.

Als je na al dat verkennen in de stad verlangt naar iets wat verder weg, waarom stap je dan niet in de auto en rijd je naar De Hoge Veluwe. Dit nationale park ligt op een uur rijden van Amsterdam en het omvat 55km aan indrukwekkende duinen en bossen om te ontdekken. In het centrum van het park vind je ook nog eens het Kröller-Müller museum. Een leuk dagje uit voor alle leeftijden en parkeren is ook nog een stuk goedkoper, slechts €4.

De volledige lijst

Op de tweede plek, met 156 punten, volgt de Amerikaanse stad Chicago, De gemiddelde parkeerkosten voor op straat parkeren zijn hier €5.96 en een boete voor een parkeerovertreding is gemiddeld €241.53.

Met 143 punten behaalde Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk de 3e plek. The Engelse hoofdstad had het hoogste uurtarief van alle onderzochte steden namelijk €7.17. Word je betrapt op een parkeerovertreding? Dan kost het je €123,47.
Op de 4de plek met 141 punten staat Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Dit kwam door de gemiddelde parkeerkosten van €4.56 per uur en een boete van €136.86 voor een parkeerovertreding.

Op de vijfde plek eindigde de Amerikaanse stad Seattle, met 139 punten. Parkeren op straat kost ongeveer €3.29 per uur en als je langer blijft dan toegestaan kan dit duur komen te staan. Een parkeerboete kost gemiddeld €225.42.

De overige steden in de top 20:

6. Sydney, Australië
7. Edinburgh, Verenigd Koninkrijk
8. Barcelona, Spanje
9. Toronto, Canada
10. Dublin, Ierland
11. Melbourne, Australië
12. Los Angeles, Californië, Verenigde Staten
13. Oslo, Noorwegen
14. Philadelphia, Verenigde Staten
15. Brisbane, Australië
16. Vancouver, Canada
17. San Francisco, Verenigde Staten
18. Praag, Tsjechië
19. Adelaide, Australië
20. Helsinki, Finland

De hoofdstad is echt een geweldige plek, met galerijen en bezienswaardigheden voor alle leeftijden. Laat zorgen over parkeren je niet weerhouden om alle aangeboden excursies te ontdekken, die nog makkelijker te bereiken zijn met een huurauto. Of je nu een lokale bewoner of toerist bent, waar gaat jouw volgende avontuur in Amsterdam naartoe?

Methodologie

DiscoverCars.com heeft onderzoek gedaan naar de duurste en goedkoopste steden ter wereld wat betreft parkeerkosten en parkeerboetes.

Deze factoren werden geanalyseerd in de 80 meest dichtbevolkte steden ter wereld. De scores werden berekend op basis van de gemiddelde parkeerkosten en de gemiddelde kosten voor parkeerovertredingen per stad.

De totale kosten van beide factoren werden ook gecombineerd berekend. De scores werden vervolgens gerangschikt van 1 tot 80, waarbij de hoogst maximale score 160 punten was.

De parkeerkosten zijn berekend aan de hand van het gemiddelde tarief voor 1 uur parkeren op straat in elke stad op een doordeweekse dag (maandag tot vrijdag), wat geen officiële feestdag was. Het gemiddelde bedrag voor parkeerboetes werd berekend als het gemiddelde voor zowel kleine als ernstige overtredingen.

De gegevens voor parkeerkosten zijn verzameld uit verschillende bronnen, waaronder overheidswebsites, nationale parkeerdatabases en lokale media. De meest actuele gegevens over boetes in elke stad werden ook verzameld via lokale overheidswebsites en persberichten.

Alle bedragen zijn in EUR (€) weergegeven. Alle gegevens zijn bijgewerkt in mei 2024 en alle wisselkoersen waren correct op het moment van publicatie.
Als je van plan bent een auto te huren voor een roadtrip op je volgende vakantie, overweeg dan om ons te kiezen. Wij zijn hét platform om je auto te huren. Bij ons kun je de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken, zonder verborgen kosten.

Op ons platform vind je gegarandeerd de ideale auto voor jouw reis. We verhuren auto’s in meer dan 145 landen en op meer dan 10.000 locaties, dus ongetwijfeld zit jouw volgende bestemming hiertussen. Twijfel je nog? Kijk anders even naar de recensies van onze klanten om betrouwbare autoverhuurders over de hele wereld te vinden.