De havenstad
Rotterdam scoorde 84 points. De op een na grootste stad van
Nederland, staat bekend om haar iconische skyline. Eén van de populairste attracties van de stad is dan ook om de Euromast toren op te gaan en vanaf boven over de stad heen te kijken. En dat is nog niet alles, in het restaurant van de Euromast kun je ook nog eens heel lekker eten!
Het Rotterdamse klimaatakkoord uit 2019 heeft vastgesteld dat de stad tegen 2050 volledig emissievrij moet zijn. Om dit ambitieuze doel te bereiken neemt de stad verschillende maatregelen. Eén van deze maatregelen is het creëren van wijken met minder verkeer, wat ervoor moet zorgen dat inwoners vaker lopend of fietsend op pad gaan.
Nederland investeert ook flink in het openbaar vervoer. Sinds 2017 rijden alle elektrische passagierstreinen volledig op hernieuwbare energie, en vanaf 2025 moeten alle nieuwe bussen in het land ook op 100% hernieuwbare brandstof rijden. Voor bestuurders die elektrische rijden, is Rotterdam ook interessant. Momenteel heeft de stad het hoogste aantal EV-laadstations in heel Europa. (Hoewel ons onderzoek alleen laadstations bij hotels meeneemt in de beoordeling).
Het Kralingse bos is een prachtig, rustgevend stadspark in het hart van Rotterdam. Hier genieten zowel inwoners van de stad als toeristen van picknicks, wandelingen en sportactiviteiten. Rotterdam heeft ook veel milieuvriendelijke initiatieven, waaronder DakAkker. Deze innovatieve daktuin kweekt biologisch groenten en fruit. DakAkker is open voor bezoekers en het is zelfs mogelijk om, door worm hotels gecreëerde, compost mee te nemen voor je eigen tuin. Als kers op de taart produceren de bijen van DakAkker ook nog eens heerlijke lokale honing.
In Rotterdam heb je ook een unieke drijvende boerderij. Op deze boerderij leven 40 koeien die worden gevoed met brouwersgraan, aardappelschillen, zemelen en lokale grasresten. Via een brug kunnen de koeien ook vers gras grazen op een nabijgelegen veld. De drijvende boerderij streeft naar een situatie waar het volledig zelfvoorzienend is. Dit kan door zelf regenwater te filteren en eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.
Als havenstad is Rotterdam ook druk bezig met duurzame initiatieven om de in-en uitvaart van schepen groener te maken. Door schepen bijvoorbeeld bij aankomst in de haven aan te sluiten op walstroom, hoeven de schepen hun vervuilende dieselmotors niet constant te laten draaien. Hierdoor zal de uitstoot van CO2 omlaaggaan met maar liefst 200.000 ton.
●Dichtstbijzijnde luchthaven: Rotterdam Airport
●Klimaatimpact (heen- en terugvlucht) kg CO2: 198
●Hotels met EV-laadpunten: 13
●Aantal restaurants met veganistische opties: 183
●Aantal natuurplekken en parken: 27
●Vervuilingsniveau: Laag