26. november 2024

Norge har Europas høyeste bot for brudd på fartsgrensen

Å kjøre over fartsgrensen er farlig, men likevel altfor vanlig. Ifølge data fra European Road Safety Observatory, kjører 40-50 % av alle sjåfører noen ganger over fartsgrensen, og 10-20 % kjører mer enn 10 km/t over tillatt fartsgrense. Fart er hovedårsaken til mellom 10 og 15 % av alle trafikkulykker. Det er derfor ikke overraskende at mange land jobber for å redusere fartsovertredelser gjennom å implementere lover som gir bøter, prikker på førerkortet, eller i alvorlige tilfeller fengselsstraff.

Hos DiscoverCars.com, har vi gjort nye undersøkelser rundt hvilke land som har de høyeste bøtene for brudd på fartsgrenser. Vi bestemte oss for å sammenligne bøtene som gis for å kjøre 14 km/t for fort i 50-sonen, da dette er en fartsgrense som ofte brukes i urbane områder rundt omkring i verden.

Norge havnet på førsteplass med de høyeste bøtene. Andre nordiske land havnet også høyt oppe på listen, med Sverige, Danmark og Finland på henholdsvis tredje-, fjerde- og femteplass. For alle som planlegger en biltur over grensen, er det viktig å være oppmerksom på lokale fartsgrenser – selv om bøtene ikke er like høye som i Norge, tas fartsovertredelser svært alvorlig.

Vi undersøkte også hvilke land som hadde høyeste maksimale bot - i tillegg til å sammenligne dette med gjennomsnittlig månedslønn for området.

Norge har de høyeste fartsbøtene

Norge har den høyeste boten for å kjøre 14 km/t for fort i en 50-sone, med 5527 kr.
I tillegg kan fartsovertredere i enkelte tilfeller bli bøtelagt med 10 % av årsinntekten sin. Basert på gjennomsnittslønnen i Norge tilsvarer dette 64 525 kr. Dette gir Norge den tredje høyeste totale boten for fartsovertredelser utenfor urbane områder, ifølge vår undersøkelse.

I alvorlige tilfeller kan førerkortet inndras i opptil 36 måneder, og enkelte sjåfører har til og med fått fengselsstraff. For de som kjører 46 km/t over fartsgrensen eller mer, kan straffen være 18 dagers fengsel.

Bøtene i Norge ble nylig økt i 2023, med en økning på rundt 30%.

De resterende topp ti

Sveits kom på andreplass for høyeste bot, med 3089 kr for å bryte 50-grensen med 14 km/t. Sveits har også et ‘dagbot’-system hvor en bot kan baseres på inntekten din. Dagbøter brukes ved svært alvorlige overtredelser, som å kjøre 50 km/t over fartsgrensen.

På tredjeplass finner vi Sverige, hvor boten for å kjøre 14 km/t for fort i 50-sonen er 2404 kr – mindre enn halvparten av hva det koster i Norge.

En annen nordisk nabo, Danmark, kommer på fjerdeplass. Her er boten på 2334 kr, like bak Sverige.

På femteplass kommer Finland, hvor boten er på 1974 kr for å kjøre 14 km/t over grensen i 50-sonen. I likhet med Sveits kan finske sjåfører også bli ilagt en dagsbot, som beregnes ut fra inntekt. Dette gjelder imidlertid kun ved fartsovertredelser på over 20 km/t.

Nederland kommer på sjetteplass, hvor sjåfører bøtelegges 1695 kr for å kjøre 14 km/t for fort i 50-sonen.

Italia er neste land på listen, hvor den samme fartsovertredelsen fører til en bot på 1660 kr.

I Slovenia, er boten for å bryte fartsgrensen på denne måten 1451 kr.
Ungarn havnet på niendeplass med en bot på 1428 kr.

Til slutt, i Storbritannia vil man bøtelegges med 1393 kr for å kjøre i 64km/t i en 50-sone.

Maksimalbøter utenfor urbane områder

Når vi ser på de høyeste bøtene for fartsovertredelser utenfor urbane områder, endres listen noe. Enkelte land som ikke var med på listen for høyeste typiske bøter har imidlertid svært høye maksimale bøter.

Sveits topper listen som følge av sitt system med dagbøter. For en sjåfør med en gjennomsnittlig månedslønn på 67 305 kr, kan den maksimale boten bli så høy som 399 123 kr!

Østerrike har en svært høy maksimal bot på 87 086 kr, som kun gis i ekstreme tilfeller, som ved ulovlig billøp. Sjåfører som kjører mer enn 90 km/t over fartsgrensen utenfor byer – eller 80 km/t i urbane områder – risikerer at bilen beslaglegges og tvangsselges. Er det snakk om en leiebil, blir den inndratt.

Norge og Finland havner også på denne listen, med maksimale bøter på henholdsvis 64 525 kr og 54 458 kr.

På femteplass finner vi Belgia, med en maksimal bot på 46 446 kr for å kjøre mer enn 40 km/t over fartsgrensen. I Belgia kan førerkortet også inndras i opptil fem år. Ikke-bosatte sjåfører risikerer en umiddelbar bot på opptil 10 798 kr.

Italia, Storbritannia, Portugal, Latvia og Kroatia utgjør resten av topp ti-listen.

Tips for sjåfører som får fartsbøter i utlandet

Sjåfører som blir tatt for å kjøre for fort i et annet europeisk land plikter fortsatt å betale boten. En organisasjon kalt Eucaris (European Car and Driving Licence Information System) håndterer slike saker og sørger for at informasjonen deles mellom landene. Dette betyr at man ikke vil kunne slippe unna boten, selv om man er tilbake i hjemlandet.

Hvorvidt du kan få prikker på førerkortet, avhenger av lovene i det aktuelle landet. I de fleste tilfeller følger ikke prikkene med deg tilbake til hjemlandet ditt. Men dersom du gjentatte ganger blir tatt for å kjøre for fort i et annet land, kan det føre til at du mister retten til å kjøre der.

Hvis du får en bot mens du kjører en leiebil i utlandet, bør du betale boten så raskt som mulig. Hvis boten ikke betales, kan den øke i beløp. Dersom bilen leveres tilbake til leiebilselskapet, kan boten likevel sendes til deg gjennom selskapet, som også kan legge til et ytterligere administrasjonsgebyr.

Metodikk

Ved hjelp av kilder som https://speedingeurope.com/, aviser og offisiell informasjon fra ulike lands myndigheter, har vi samlet data om typiske bøter og maksimale bøter for fartsovertredelser i hvert enkelt land. Topp ti-listen ble utarbeidet ved å rangere landene etter de høyeste maksimale bøtene. Disse beløpene inkluderer ikke tilleggsbøter for sen betaling eller gjentatte overtredelser.

Gjennomsnittslønninger i hvert land ble undersøkt med kilder som https://www.timechamp.io/ og https://www.timedoctor.com/. Informasjon om sveitsiske og finske dagbøter er hentet fra nettsidene til Swiss Conference of Public Prosecutors og Police of Finland.

Topp relaterte steder