8 oktober 2024

Stockholm utsågs till den näst minst stressande staden i Europa att köra i

Även om det kan vara väldigt kul att köra bil så anser människor som vanligtvis tycker om att utforska med bil att det ibland kan vara tråkigt, irriterande eller direkt stressande. Många kan även känna en rädsla för att ge sig av på en bilresa. Anledningarna kan skilja, från väglag eller problem med fordonet till andra förares beteenden på vägarna.

Vi bestämde oss för att jämföra sju städer i Europa för att se vilken stad som är mest respektive minst stressande att köra i. I listan som sedan sattes ihop av vårt team på DiscoverCars.com, rankades Stockholm som den näst minst stressande staden att köra i.

Metodik

Städerna vi studerade var: Köpenhamn (Danmark), Dublin (Irland), Reykjavik (Island), Stockholm (Sverige), Tallinn (Estland), Wien (Österrike) och Zagreb (Kroatien). Vi hittade en förare i varje stad som deltog i vår forskning.

Vi samlade in data om varje förares puls i vila och vid körning och mätte de högsta och lägsta antalet slag per minut i båda situationer. Därefter tog vi medelvärdet för deras lägsta puls i vila och vid körning. Vi drog av det från medelvärdet för deras högsta puls i vila och vid körning.

De resulterande siffrorna användes för att skapa rankningen. Förarna med en stor skillnad mellan sin genomsnittliga högsta puls och genomsnittliga lägsta puls ansågs uppleva en högre stressnivå. Nedan kommer vi hänvisa till denna siffra som deras ”stressnivå”.

Vi hämtade även in information från plattformar online, såsom Reddit, forum för resor, bilkörning och motorcyklister för att se vad människor säger om väglag, parkering och hur det är att köra i var och en av de städer vi jämförde. Vi pratade med Dr, Adedeji Saheed, en praktiserande läkare som är specialiserad inom internmedicin, med mer än tre års erfarenhet av klinisk praktik. Han gav oss en inblick i hur pulsen påverkas.

Köra i Stockholm

I jämförelse med de städer som placerade sig högst upp i vår rankning, som Wien och Zagreb som båda rankades med en stressnivå på 25,5, var Stockholms stressnivå betydligt lägre, med bara 3,5.

Det var inte någon betydande skillnad mellan förarens puls i vila jämfört med vid körning. Den lägsta pulsen vid körning var bara 60 slag per minut, vilket till och med är långsammare än förarens lägsta vilopuls, som var 63 slag per minut.

Förarens vilopuls passerade dock 100 slag per minut, vilket placerar den i den högre änden av intervallet, med 111 slag per minut. Dr. Saheed gav oss flera anledningar till att någons puls kan vara hög i vila. Det kan bero på koffeinintag, vissa läkemedel eller stress och oro. Den högsta pulsen vid körning var 121 slag per minut, vilket enligt Dr. Saheed är inom det normala intervallet för någon som sysslar med en aktivitet som bilkörning.

Stockholm anses i allmänhet inte vara en särskilt stressande stad att köra i, även om det under rusningstid kan vara svårt att navigera i staden på grund av trängseln på vägarna. Mängden trafik minskar en del tack vare stadens effektiva kollektivtrafik, som många i huvudstaden använder sig av för att resa. Svenskar har ett gott internationellt rykte om att vara säkra, försiktiga förare, vilket är en annan anledning till att Stockholm kan ha uppnått en så låg stressnivå.

Vi undersökte även var människor i var och en av städerna i vår studie skulle vilja åka, om de ville ta sig bort från staden och åka till ett tystare och mer fridfullt ställe.

En underbar plats som ligger mindre än en timmes bilkörning från Stockholm är Vaxholm, känd som skärgårdens huvudstad. Denna vackra tätort med sin gata med pastellfärgade trähus är tekniskt sett en stad, men den har en befolkning på endast 6 151 invånare (2020). Nära Vaxholm finns även naturreservatet Bogesundslandet, där man kan hitta fantastiska vandringsstigar och badplatser samt ett kafé där man kan sitta ner och slappna av med en god kopp kaffe efteråt.

Från resultaten av vår undersökning i Sverige, registrerades följande statistik från vår deltagare:

● Lägsta vilopuls: 63 slag per minut
● Högsta vilopuls: 111 slag per minut
● Lägsta vilopuls vid körning: 60 slag per minut
● Högsta vilopuls vid körning: 121 slag per minut
● Stressnivå (skillnad:) 3,5

Rankningen

Staden med lägst stressnivå, och som således rankades som den minst stressande staden att köra i var Tallinn, Estlands huvudstad. Den fick faktiskt en stressnivå på -1! Förarens puls översteg aldrig 100 slag per minut.

Därefter var Stockholm den näst minst stressande staden att köra i, med en stressnivå på 3,5.

På tredje plats kom Islands huvudstad Reykjavik som uppnådde en stressnivå på 5,5. Även detta var en stad där förarens puls hela tiden höll sig under 100 slag per minut, och den lägsta pulsen vid körning var bara 62 slag per minut.

Danmarks huvudstad Köpenhamn hade den därefter kommande lägsta stressnivån på 7,5. Precis som förarna i Reykjavik och Tallinn, höll sig denna förares puls under 100 slag per minut.

Därefter hamnade Irlands huvudstad Dublin, som uppnådde en stressnivå på 9,5, och som du kan se så börjar skillnaden att öka mellan vilopuls och puls vid körning. Denna förares puls vid körning nådde så högt som 130 slag per minut.

Österrikes huvudstad Wien och Kroatiens huvudstad Zagreb fick båda resultatet 25,5, vilket gör att de båda rankas som de mest stressande städerna att köra bil i.

Om du funderar på att hyra bil till en roadtrip på din nästa semester så överväg att välja oss. Vi är ledande inom hyrbilsbokningar och vi jämför hyrbilspriser från många olika företag utan några dolda avgifter.

Du kan använda våra tjänster för att hitta den perfekta bilen till din resa i mer än 145 länder och på mer än 10 000 platser. Våra många recensioner kommer hjälpa dig att hitta en leverantör som du kan lita på.

Topp relaterade platser