13 Ağustos 2024

Fiat bu yaz Türkiye'de ve dünyada kiralanarak en popüler araç olarak karşımıza çıkıyor

DiscoverCars.com'da; turistlerin, yaklaşık 200 ülke ve ABD eyaletinde en çok hangi marka ve model otomobilleri kiraladıklarını bulmak için dahili verilerimizi analiz ettik. Tercih edilen İlk on markayı bulmak için 2024’te yaz ayındaki küresel rezervasyonlarımızı inceledik.

Bu yaz Türkiye'de kiralanabilecek en popüler araç markası Fiat olup araç kiralayanların %25'i yaz için bu markayı tercih etmiştir. Türkiye'de kiralamak için kullanılan en popüler ikinci marka Renault olurken üçüncülükle Peugeot devam etti ve her iki marka da dünya çapında ilk beşte yer aldı.

Fiat otomobilleri 40 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de üretilmektedir ve 2023 yılında marka Türkiye'de %15,7'lik bir pazar payına sahip olmuştur. Marka aynı zamanda Türkiye'nin en büyük otomobil üreticisi Tofaş ile uzun süredir iş birliği yapmaktadır.

Tüm rezervasyonlarımızda Fiat, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde bu markaya ait en yüksek rezervasyon yüzdesi ile bu yıl araç kiralama dünyasını yönetiyor. Bu yazının ilerleyen bölümlerinde hangi ülkelerin Türkiye ile aynı fikirde olduğunu ve Fiat'ı seçtiğini inceleyeceğiz.

Peşinden ise wolswagen onları takip etti - bu marka rezervasyonların daha düşük bir yüzdesine sahip olmasına rağmen, 24 destinasyonun VW'yi seçmesiyle daha fazla sayıda ülkede tercih edilen marka oldu. Dünya çapında bir sonraki en popüler marka ise Toyota oldu.

Bu yazıda, ilk on markanın tamamını ve hangi ülkelerin bu otomobilleri en çok tercih ettiğini listeliyoruz.

İlk sırada Fiat var

En çok tercih edilen otomobil markası, 2024 yılında araç kiralayanların beşte birinden fazlasının (%20), 2023 yılında ise %22'sinin ilk tercihi olan Fiat oldu.

2024'te analiz edilen ülkelerdeki gezginlerin bu üreticiden bir araba modeli kiralama olasılığı en yüksekti ve bunların %41'i 2024'te Panda modeliydi. Türkiye'deki insanların dörtte biri bu yaz kiralık araç olarak Fiat'ı seçti.

Normal bir şekilde Fiat, kendi ülkesi İtalya'da araç kiralama söz konusu olduğunda en çok tercih edilen seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Burada Fiat, 2024 yılında araç kiralamalarının %36'sını oluşturdu. İtalya anakarasında 2024 yılında en çok tercih edilen model şehir otomobili olan Fiat Panda (%15) oldu.

İtalya'nın Sicilya ve Sardunya adalarında kiralayanlar da Fiat'a son derece sadık kaldı ve %45'i (Sicilya) ve %43'ü (Sardunya) 2024 yılında kiraladı.

Avrupa'dan uzaklaştıkça, Brezilya'daki turistlerin 2024 yılında Fiat'tan bir otomobil seçme olasılığı artıyor ve otomobil markası buradaki rezervasyonların %31'ini oluşturuyor. Türkiye'de ise neredeyse dörtte biri (%25) 2024 yılında Fiat markasına olan hayranlığını dile getirdi.

Ancak, Fiat'ın en popüler model olduğu tek ülke bu değildi. Balear Adaları ve Girit'te bu marka, 2024 yılında Yunan adasındaki kiralamaların %23'ünü ve Balear Adaları'ndaki kiralamaların %21'ini oluşturarak en popüler marka olduğunu kanıtladı. Letonya'daki insanların beşte biri (%25) de Fiat'ı tercih etti.

Volkswagen yerini koruyor

2024'te Fiat, Letonya'da ikinci sıraya düşmüş olabilir, genellikle ikinci sırayı elinde tutan Volkswagen ise o yıl bu Doğu Avrupa ülkesindeki tüm araç kiralamalarının yarısını (%50) oluşturdu.

Genel olarak, 2024 yılında araç kiralamalarının %10'unu oluşturan Alman otomobil markası, 21 ülke ve ABD eyaletinde en popüler araç oldu. Aynı zamanda 2024 yılında Almanya'yı ziyaret eden turistlerin %23'ünün tercih ettiği otomobil olurken, en popüler model Polo oldu. Bu küçük hatchback, herhangi bir ülkedeki tüm Volkswagen araç kiralamalarının %38'ini oluşturdu.

Bu model, Kanarya Adaları'nda insanların %13'ünün kiraladığı bir model olarak da karşımıza çıkıyor.

2024'te diğer Avrupa ülkelerinde tatil yapanların neredeyse yarısı, tatil ihtiyaçlarını karşılamak için bir Volkswagen tercih etti. Finlandiya'da Volkswagen tüm kiralamaların %48'ini oluştururken, Estonya'da %47'si bir Volkswagen'i tercih etti, İsviçre'de tatilcilerin %45'i de bu markayı seçti ve Lüksemburg'da insanların %43'ü VW'nin ideal seçim olduğunu belirtti.

İlginç bir şekilde, Güney Amerika'da Arjantin'i ziyaret eden turistlerin dörtte biri yurtdışında kiralık araç olarak Volkswagen'i seçerken, %25'i 2024 yılında Alman üreticiyi tercih etti.

Daha uzakta, Botsvana ve Faroe Adaları'ndaki kiralamalar 2024 yılında sırasıyla %69 ve %84 ile olağanüstü yüksekti.

ABD'de 2024 yılında Maine (%36) ve Wisconsin (%33) eyaletlerinde araç kiralamalarının üçte birinden fazlasını Volkswagen oluşturmaktadır.

Toyota podyumda bronz madalya aldı

Bu Japon otomobil markası, 2024 yılında 24 ülke ve ABD eyaletinde en çok tercih edilen marka oldu ve küçük bir şehir otomobili olan Aygo modeliyle (%35) tüm kiralamaların %9'unu oluşturdu.

Namibya'ya gelen ziyaretçiler araç kiralarken büyük olasılıkla bir Toyota ile gezmek istiyor. Ülkede 2024 yılında yapılan rezervasyonların %59'u Japon otomotiv üreticisinden bir araç içindi.

Yeni Zelanda'da da ziyaretçiler Toyota modellerinin hayranı oldu ve bu otomobiller 2024'teki tüm rezervasyonların %68'ini oluşturdu. Okyanusya'nın başka bir yerinde, Fiji'yi ziyaret edenlerin %42'si 2024 yılında bir Toyota tercih etti.

Asya'da Filipinler, 2024 yılında araç kiralamalarının %64'ünü oluşturarak Toyotalara karşı sağlıklı bir sevgi sergiledi. Tayland'da ise tüm rezervasyonların %65'ini Toyotalar oluşturdu.

Karayipler söz konusu olduğunda, Toyota 2024 yılında kiralama rezervasyonlarının yarısından fazlasını (%50,3) oluşturarak Jamaika'daki gösteriyi aldı. Antigua ve Barbuda'da, 2024 yılında insanların %40'ı Toyotayı tercih etti.

Avrupa'da, Norveç'teki insanların yarısı 2024 yılında bir Toyota tercih etti.

Orta Amerika'da, 2024 yılında Guatemala'yı ziyaret edenlerin yarısı bir Toyota kiralarken, Kosta Rika'yı ziyaret edenlerin dörtte biri (%25) de aynı şeyi yaptı.

Ekvatorun altında, Güney Amerika'da, Peru'ya gelen turistlerin %73'ünün seyahatleri için bir Toyota seçmesi, markanın gerçek küresel çekiciliğine işaret ediyor.

Toyota, 2024 yılında kendi ülkesi Japonya'da tüm kiralamaların %38'ini oluşturdu ve %39 ile Honda'yı geride bıraktı. Ancak bunu önceki yıllarla karşılaştırmak gerekirse, 2023 yılında Toyota araç kiralama markaları arasında ilk üçe girememiş, Mazda tüm rezervasyonların %67'sini alarak zirveye yerleşmişti.

Peugeot dördüncü sırayı çaldı

200 ülke ve ABD eyaletinden beşi Peugeot üzerinde hak iddia etti. Fransa'ya giden turistler tahmin edilir bir şekilde Galya deneyimi yaşamak istedi ve Peugeot 2024'teki tüm kiralamaların üçte birini (%33) oluşturdu.

Peugeot'nun en çok tercih edilen modeli 208 (%33) ve 2024 yılında %14 ile Fransa'nın da favorisi.

Peugeot, bu yaz Türkiye'nin üçüncü favori otomobil markası oldu ve bu ülkedeki rezervasyonların %9'u bu otomobil şirketi tarafından üretilen bir otomobil için yapıldı.
Bu ikonik Fransız aracı, 2024 yılında tüm araç kiralamalarının %29'unu alarak Belçika'da da iyi bir performans sergiledi. Malta %27 ve İsveç %20 ile onu yakından takip etti.

Avrupa'dan uzakta, Madagaskar yakınlarındaki Hint Okyanusu'nda yer alan Fransız denizaşırı Mayotte’da ise Peugeot, 2024'teki tüm rezervasyonların üçte ikisini (%66) talep etti.

Renault ve Opel ilk beşteki yerlerini korumak için çekişiyor

Renault 2024'te beşinci, Opel ise altıncı sırayı alabilirdi, ancak 2023'te olduğu gibi önceki yıllarda roller tersine dönmüş, Opel o yıl beşinci olurken Renault altıncı sıraya yerleşmişti. Ancak sıralamalar çok çekişmeli geçti...

Renault
100'den fazla ülkenin dokuzunda Renault, 2024 yılında turistler tarafından kiralanması en muhtemel otomobil markası olarak belirlendi.

Türkiye'deki turistler tatil kiralamalarında İtalyan Fiat'ı tercih etmiş olabilirler (%24,8). Ancak Renault Clio, 2024'te tercih edilen model olarak (%13) liderliği ele geçirdi ve Renault bu yaz rezervasyonların %21'ini oluşturarak Türkiye'nin ikinci favori otomobil markası oldu.

2024 yılı boyunca, Renault tüm araç kiralamalarının %6'sından sorumluydu ve en popüler model küçük Clio'ydu (%40). Fransa'da Renault, turistlerin %21'i tarafından kiralanarak Peugeot'dan sonra ikinci sırada yer aldı.

2024'te denizaşırı Fransız bölgelerine gelince, Karayip Denizi'ndeki Guadeloupe'da kiralamaların %43'ü Renault idi. Hint Okyanusu'ndaki Reunion'da bu oran %42'ydi ve Güney Amerika kıyılarındaki Fransız Guyanası'nda kiralamaların yarısından fazlası (%56) Renault'lardan oluşuyordu.

Atlantik'in ortasında bulunan Azor Adaları, turistlerin Renault'yu tercih ettiği bir sonraki yer. Burada, 2024 yılında turistlerin %28,7'si Renault araç kiraladı. Bu ülkedeki en popüler otomobil modeli, 2024 yılında %14 oranında kiralanan Twingo oldu.

Renault, 2024 yılında Korsika'yı ziyaret edenlerin %30'unun tercihi oldu ve Peugeot'nun bu bölgedeki %29'luk kiralama oranını kıl payı geride bıraktı.

Opel
Bu Alman üretici sadece bir ülkede tercih edilen kiralama seçeneği olmuş olabilir, ancak 2024 yılında tüm rezervasyonların %6'sını çekmeyi başardı ve küçük Corsa en iyi model statüsüne (%44) sahip oldu.

Avusturya'da Opel, ziyaretçilerin dörtte birinden fazlasının (%26) 2024 yılında bir araç kiralamasıyla listenin başında yer aldı. Belçika (%16), Sırbistan (%14), Hırvatistan (%14) ve Makedonya (%13) dahil olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesinde ikinci sırada yer aldı.

Ve geri kalanların en iyisi...

Yedinci sırada yer alan Ford, %14'lük kiralama payı ile 2024 yılında Birleşik Krallık'ta tercih edilen araçların başında geliyor. Tüm kiralamaların %4'ü ile genel sıralamada yedinci oldu.
En üst sıralarda yer alan sekiz ila on otomobil markası bu yıl şu şekilde sıralandı:

  • Güney Koreli otomobil markası Kia, 2024'teki tüm rezervasyonların %42'sini oluşturan Picanto ile ikinci sırada yer aldı. İnsanların ziyaret ederken Kia kiralama olasılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri, insanların %40'ının 2024'te kendilerine en uygun markanın bu olduğuna karar verdiği Orta Doğu'daki Lübnan'dır. Aruba'da, 2024 yılında insanların %61'i Kia modelini tercih etti.
  • Hyundai son yıllarda geleneksel olarak kiralama sıralamasında ilk üçte yer alıyordu ancak 2024'te birkaç sıra geriledi. 2024 yılında tüm kiralamaların %4'ünü gerçekleştiren Hyundai'nin kiralamalarının %70'i Hint Okyanusu takımadalarından Seyşeller'den, %50'si ise Orta Amerika'daki Honduras'tan geldi.
  • Citroen, toplam rezervasyonların %3'ünü alarak popülerliğini kanıtladı ve özellikle İspanya'da iyi bir performans göstererek 2024 yılında buradaki araç kiralama pazarının %14'ünü kendine çekti.
  • 2024 yılında kiralama pazarından %3 pay alan Nissan, ABD'de Illinois'de %19, Washington'da %19 ve Colorado'da %18 oranında kiralanarak popüler oldu. Orta Doğu'da ise Bahreyn'de turistlerin %75'i, Mısır'da ise %37'si Nissan kiraladı.

Tatilcilere seyahatleri sırasında gerçek bir huzur sunacak ve tatillerinin gerçekten unutulmaz olmasını sağlayacak bir dizi sevilen otomobil markası vardır.

Yurtdışında araba kullanırken hangi marka veya model size kolaylık getirir ve deneyiminizi kat ve kat arttırır.

Bir sonraki yolculuğunuzu veya sürüş tatilinizi planlıyorsanız, lütfen bizimle rezervasyon yapmayı göz önünde bulundurun - dünya çapında 145'ten fazla ülkede tam size göre bir kiralık araç bulmanıza yardımcı olabiliriz.

Metodoloji

DiscoverCars.com Temmuz 2024'te 122 ülke ve 39 ABD eyaletindeki araç kiralama incelemelerini gözden geçirdi. Harita, her ülkede turistler tarafından kiralanan en popüler arabaları göstermektedir.
En İlgili Konumlar